Limburgse appelvla

12 punten

Ingrediënten

Gistdeeg:

  • 15 gram gist
  • 1 pond bloem
  • 2,5 dl melk
  • 1 ons boter/margarine
  • snufje tout

Vulling:

  • 5 à 6 appels (boskop/goudreinetten)

Bereiden

De appels schillen en in partjes snijden, bestrooien met kaneel en suiker, eventueel nog wat suiker ertussen strooien naar eigen smaak.

Bereiding van het deeg:

Maak de gist aan met warme melk (1/5 kopje) en laat het even rijzen. Doe de melk met de boter en de suiker in een ketel en verwarm het geheel op een zach vuur totdat de boter en de suiker gesmolten zijn. Niet aan de kook laten komen. Vervolgens de bloem in een kom, maak een kuiltje en doe hierin de gerezen gist, de melk met de gesmolten boter en suiker en meng het geheel luchtig door elkaar totdat het een samenhangende bal wordt. Als het deeg nog plakkerig is nog wat bloem toevoegen. Dan het deeg in een handdoek doen en dichtvouwen. Op een warme plaats een uur laten rijzen.

Bakken op 200 graden, eerst onerin, dan in het midden 30/35 minuten bakken ± 45 minuten.