Krentenbrood

Ingrediënten

  • 500 gram meel
  • 20 ons krenten
  • 2 ons rozijnen
  • 1 ons sukade
  • 1 ons boter
  • 3 eieren
  • wat suiker
  • 2 dl water
  • 1 dl melk
  • 40 ram droge gist of 20 gram verse gist
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 vanillestokje of citroenschil
  • wat zout

Bereiding

Boter smelden en de melk lauwwarm maken. Doe de bloem in een grote kom en roer de suiker en het zout er doorheen. Los de gist op en giet melk, water, boter en gist erbij. Daarna één voor één de eieren. Goed doorkneden en daarna een uur laten rijzen (± 30°C)

Rozijnen, krenten en sukade vochtig laten worden in een zeef. Daarna wat bloem er doorheen mengen om het laatste vocht op te laten nemen. Werk deze door het deeg en laat het geheel nog een half uur rijzen.

Doe het deeg in een beboterd broodbakblik en verdeel het netjes. Eventueel kun je de bovenkant nog insmeren met wat ei. Als het deeg nog niet ver genoeg gerezen is (tot boven aan de rand van het bakblik), laat het dan nog even rusten.

Bakken in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 30-40 minuten.