Sinaasappel marmelade

Ingrediënten

Voor 8 potten:

  • 2 kilo bittere sinaasappels
  • 2 (biologische) citroenen
  • 1 limoen
  • 1 kilo geleisuiker Speciaal (2 pakjes)
  • 8-9 jampotten

Bereiding

De dag van aankoop boen ik de sinaasappels onder koud stromend water en doe ze in 1 of 2 pannen met ca. 3 liter water totaal. Kook de sinaasappels met een deksel op de pan ca. 2 uur tot de schil zacht is. Afkoelen.

De volgende dag trek ik een ochtend of middag uit voor de verdere bereiding. De potten en deksels gaan in de afwasmachine zodat ze goed schoon en warm zijn. De sinaasappels gaan uit de pan, bewaar het kookvocht. Snijd elke sinaasappel doormidden (het kroontje zit aan de zijkant). Schep met een lepel zoveel mogelijk vruchtvlees en pitten uit de helften en doe dit in een pan. Schraap zoveel mogelijk vruchtvlees van de schil af. Doe wel voorzichtig zodat de schillen heel blijven. Snijd elke halve schil doormidden, leg de helften op elkaar. Snijd met een scherp mes in lange smalle repen en vervolgens in kleine dunne reepjes. Doe dit met alle schillen en bewaar de reepjes in een kom. 

Breng uitgeschept vruchtvlees en pitten met een scheut (3 – 4 dl ) kookvocht aan de kook en laat zachtjes 10 – 15 minuten koken. Doe deze massa (in porties) in een zeef boven een kom en wrijf zoveel mogelijk vruchtvlees door de zeef. Gooi de vezelige rest met de pitten weg. 

Vul de gezeefde massa aan met de sinaasappelreepjes en het sap van 2 citroenen en 1 limoen. U heeft 2,5 kilo nodig. Vul eventueel aan met bewaard kookvocht. 

Breng het marmelademengsel met de geleisuiker Speciaal al roerend aan de kook. Laat al borrelend ca. 5 minuten koken of tot je ziet dat het mengsel dik genoeg is. 

Zet potten en deksels klaar op een schone theedoek. Schep de marmelade met een soepopscheplepel in een litermaat en vul de potten tot net onder de rand. Sluit de potten goed af en zet ze 5 minuten ondersteboven. Draai om en laat verder afkoelen.

Tip:

Voeg een scheutje whisky toe, sinaasappellikeur of oranjebloesemwater of trek wat takjes tijm mee.

0 reacties op “Sinaasappel marmeladeVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.