Rode linzensoep

Ingredienten

Voor de soep

 • 200 gram winterpeen
 • 400 gram tomaten
 • 1 ui
 • 200 g rode linzen
 • 2 teentjes knoflook
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl gemberpoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • ½ tl kurkuma

Voor de yoghurtsaus

 • 200 ml yoghurt
 • De geraspte schil en het sap van 1 kleine citroen
 • Chilipoeder
 • Paprikapoeder
 • Peper en zout
 • 2 ciabatta’s

Bereiding

Zet een pan op met 1,5 liter water en 3 blokjes groentebouillon. Was en/of schil de wortel en snij in kleine blokjes van halve centimeter. Snij de tomaten in grove stukken, hak de knoflook fijn en snipper de ui. Doe 2 el olie in een flinke pan met dikke bodem. Fruit eerst het kruidenmengsel uit het potje zachtjes aan (niet laten verbranden!) en voeg als de geuren vrij komen de ui toe. Als de ui een beetje glazig begint te worden voeg je de wortel en de knoflook toe en fruit dit mee op laag vuur, een minuut of drie. Roer regelmatig zodat niets aanbrandt. Spoel de linzen af in een zeef en verwarm de oven voor op 180 °C voor de ciabatta’s. Voeg als de worteltjes een beetje zacht zijn geworden de tomaten en de linzen toe, samen met ca. 1,2 liter bouillon (bewaar de rest mocht je de soep later te dik vinden). Breng de soep aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat 25 minuten zachtjes pruttelen met een deksel op de pan. Bak in 8-10 minuten de ciabatta’s af in de warme oven. Maak ondertussen de yoghurt saus. Rasp de citroen, voeg de helft van de rasp bij de yoghurt, samen met flink peper, zout en een ¼ tl chilipoeder en een ¼ tl paprikapoeder. (of ½ tl paprikapoeder als je de chilipoeder weg wil laten). Snij de ciabatta’s vlak voor het eten in dunne plakjes en zet een klein schaaltje olijfolie met peper en zout op tafel. Pers een halve citroen uit en breng hiermee de soep op smaak samen met eventueel zout en peper. Serveer de soep met een lepel yoghurt, evt. nog wat citroen rasp en de plakjes ciabatta. Doop het brood in de olijfolie en/of de overgebleven yoghurt.

0 reacties op “Rode linzensoepVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.