Worstenbroodjes

INGREDIENTEN

Ingrediënten voor 40 worstenbroodjes:

Het deeg
1 kg bloem
6 dl melk
150 gr boter in blokjes
20 gr zout
5 gr suiker (2 tl)
2 zakjes instant gist

De worstjes
1,2 kg ongekruid varkensgehakt
3 eieren
1 dl melk
2 el mosterd
200 gr paneermeel
30 gr gehaktkruiden

Gehaktkruiden zelf maken?
2/16 nootmuskaat
4/16 foeli
5/16 peper
5/16 zout

Overig
Extra bloem om te bestuiven
1 losgeklopt ei

BEREIDING

Stap 1: Het deeg
De basis van een goed worstenbroodje is het deeg, geef hier dan ook veel aandacht en liefde aan. Begin met de melk en de boter op te warmen in een steelpannetje, totdat de melk lauwwarm is en de boter net begint te smelten. Zeef ondertussen de bloem in een beslagkom en voeg alle droge ingrediënten toe. Terwijl je mixed, voeg in delen de melk en boter toe en kneed het deeg nog minimaal 15 minuten, zodat je een mooi glad en soepel deeg krijgt. Haal het deeg uit de kom, maak er een mooie bol van en leg het (weer in de kom) onder een warme vochtige doek zodat het deeg een half uur kan rijzen. Voor een nog beter resultaat zet je de kom in de oven met een temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Stap 2: De Worstjes
Meng het gehakt met de eieren, paneermeel, mosterd en de specerijen. Voeg daarna de melk in delen toe, mocht het gehakt te vochtig worden kan er ook minder melk worden gebruikt. Controleer of de kruiden goed in balans zijn, voeg eventueel naar smaak nog toe. Maak het af met peper en zout, indien nog benodigd.

Draai hierna worstjes van 10 centimeter, van ongeveer 34 gram per worstje. Leg ze na het rollen op een plaat die is bestrooid met bloem tegen het plakken.

Stap 3: Wederom het deeg
Als het deeg een half uur heeft gerezen, verdeel het dan in stukjes van ongeveer 38 gram en maak er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op een bakplaat en leg hierover een warme vochtige handdoek. Zet de plaat hierna in een oven tussen de 30 en 35 graden en laat de bolletjes nog een half uur verder rijzen.

Stap 4: Het maken van de broodjes
Pak een bolletje en maak het plat tot een ovaal, net iets langer dan het worstje. Leg hier in het midden het worstje op, rek de uiteinden nog iets verder op en vouw ze over het worstje. Doe nu hetzelfde voor de lange zijde; plak de ene lange zijde aan de onderkant van het broodje over de andere lange zijde. Maak het eventueel wat vochtig zodat het beter blijft plakken. Leg het broodje op de bakplaat en bestrijk ze met het opgeklopte ei. Mocht dit wat lastig gaan, voeg dan een snufje zout en water toe aan het ei. Laat de broodjes wederom 20 minuten rijzen in de oven met temperatuur tussen de 30 en 35 graden.

Stap 5: Afbakken
Als de schalen met broodjes zijn gerezen, haal ze dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Als de oven is opgewarmd, bak dan in 25 minuten per plaat de broodjes af. Laat ze hierna afkoelen op een rooster.

Bewaaradvies
Je kan de broodjes prima bewaren in de koelkast en de diepvries. Als je ze op wil warmen, doe je dit in een paar minuten in de oven tussen de 150 en 175 graden.