Sweet Smokey BBQ Sauce, een traditionele BBQ saus

De beste …

Ingrediënten

  • 6 eetlepels donker bruine basterdsuiker
  • 125 ml appel azijn
  • 60 ml molasse (eko winkel, je kan ook stroop gebruiken)
  • 60 ml honing
  • 60 ml Worcstershire sauce
  • 3 eetlepels bruine rum
  • 2 eetlepels gele mosterd (Amerikaanse mosterd, te vinden bij de toko)
  • 1 eetlepel chili poeder (van echte pepers, dus niet een mengsel!!)
  • 2 theelepels vers gemalen zwarte peper
  • 2 theelepels knoflook poeder
  • 1 theelepel gemalen piment (toko)
  • 1 theelepel gemalen kruidnagelen
  • 1 liter ketchup
  • zeezout
  • 2 eetlepels Liquid Smoke

Bereiding

Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan met een dikke bodem en breng tegen de kook aan. Laat een minuut of 5 zachtjes door koken totdat alles is opgelost, goed roeren!

Voeg de ketchup toe en breng aan de kook, blijf roeren want de ketchup wil nog weleens spetteren. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Zet het vuur iets lager en laat de saus een half uurtje door pruttelen, roer af en toe door, de saus is nu donker en dik.

Je kunt de saus meteen gebruiken, je kunt hem ook in gesteriliseerde hak potten doen.
Kook de potten en deksels vijf minuten en zet ze op een schone theedoek. Vul tot de rand met de saus en zet ze 5 minuten op z’n kop. Laat ze rustig afkoelen op een tochtvrije plaats, het dekseltje zal weer verzegelen zo weet je dat ze goed ingemaakt zijn. Ze blijven nu minimaal een half jaar goed buiten de koelkast.
Aangebroken potten blijven maanden goed in de koelkast.

Als je de Noskos’ Sweet Smokey BBQ Sauce direct gebruikt kan hij vrij scherp en kruidig smaken, laat je de saus een minimaal een week of twee rijpen dan zal hij veel milder zijn, wij vinden hem zo het lekkerst.

*) De Liquid Smoke heb ik uit de VS meegenomen, het is een natuurlijk product waarbij de rookdeeltjes in water worden opgeslagen en je op die manier rooksmaak in een flesje krijgt. Als je je gerechten met rookhout bereidt, kan het ook worden weggelaten.