spareribs van de smoker

Wedstrijdrecept

Ingrediënten

  • 4 racks spareribs
  • kruidenmix voor varkensvlees zelfgemaakt of bijvoorbeeld deze
  • barbecuesaus zelfgemaakt of bijvoorbeeld deze
  • plantaardige olie

Voor in de folie

  • 4 eetlepels roomboter ongezouten
  • 4 eetlepels agavesiroop
  • 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker

Extra benodigdheden

  • 2 blokken/handen rookhout
  • dik aluminiumfolie

Recept

We beginnen met het verwijderen van het vlies en het kruiden van de spareribs.

Spareribs ontvliezen

Het vlies verwijder je heel gemakkelijk met een keukenpapiertje zoals ik je in dat YouTube filmpje demonstreer.

Als kruiden gebruik je een eigengemaakte rub.

Gekruide spareribs

Daarna gaan de ribben drie uur in de barbecue zodat de kruiden samen met de rook de zogenoemde ‘bark’ kunnen vormen. Dat is die mooie donkere kruidenkorst die je ribs zo lekker maakt.

Inpakken

Na die eerste periode  pak je de ribs strak in folie in. Je kunt daar extra smaakstoffen aan toevoegen. Een mengsel van appelsap en een scheutje Jack Daniel’s gebruikte ik vroeger. Tegenwoordig is mijn vaste mix boter, agavesiroop en lichtbruine basterdsuiker.
Met die toevoegingen creëer je weer een extra laag smaak in je ribs zodat je meer diepgang in je eindresultaat krijgt.

Ribs klaar om ingepakt te worden met boter, suiker en agavesiroop.

Meestal pak ik mijn ribs maar drie kwartier in.We houden er hier in huize noskos niet van als de  ribs te zacht worden of van het bot vallen. Ik vind de structuur zelf minder lekker worden als ze langer dan een uur in de folie hebben gezeten.

Normaal leg je de ribben met de vleeskant naar boven in de BBQ. In de folie leg ik ze andersom. Anders loopt alles wat je er in de folie bijstopt van het vlees af en ik wil juist dat het daarmee contact blijft houden.

Na de folie

Ribs nadat ze uit de folie komen.

Als de ribs uit de folie komen is het vlees en de bark zacht en kwetsbaar. Het is dus zaak om ze voorzichtig weer terug op het rooster te leggen. De bark mag nu weer stevig worden.
Ook is dit het moment om je spareribs van saus te voorzien. Dit doe je zo’n half uur voordat je ribs klaar zijn. Je smeert een dun laagje barbecuesaus op de ribben en laat dit karamelliseren. Ik gebruik hier mijn eigen saus voor, maar deze zelfgemaakte werkt ook prima.

Ribs ingesmeerd met BBQ saus

Omdat de meeste barbecuesauzen die goed zijn voor ribs veel suikers bevatten doe je dit dus tegen het einde. Doe je het eerder dan worden de suikers heel erg donker of verbranden ze zelfs.

Wanneer zijn 3-2-1 spareribs gaar?

‘Dus na een half uur uit de folie moet ik de saus erop smeren?’ Niet altijd, dat ligt een beetje aan de ribben die je gebruikt. Heb je dikbevleesde ribben dan zal het wat langer duren voor ze gaar zijn. Er is dus niet een pasklaar antwoord op te geven.
Je ribben zijn gaar als je tussen de botjes een cocktailprikker of satéstokje kunt steken en deze er zonder al te veel weerstand in gaat. (90°C als je met een kernthermometer meet. ) Je moet dus een beetje schatten wanneer het zover is. Hele dikke ribben kunnen soms wel 45 minuten tot een uur langer nodig hebben.

Andere tijden

De tijden bij deze methode zijn nog al eens stof voor een flinke discussie. De één doet geen drie maar twee uur aan het begin. De ander pakt twee uur in. En dan kun je je ook nog druk maken over wat je in de folie bij de ribben doet.
Laat je hier vooral niet gek door maken als je je aan het inlezen bent om deze manier van barbecueën een keer te proberen. Waar het uiteindelijk op neer komt is persoonlijke smaak en voorkeur. Wij vinden ze hier zo het lekkerste, maar dat wil niet zeggen dat die andere manieren geen goede ribs opleveren.

En wat serveer je bij je 3-2-1 spareribs?

Als je het Nederlands wilt houden dan doe je er patat bij. Maar als je typisch Amerikaanse bijgerechten wilt serveren dan zou ik voor cornbread en baked beans gaan. Een hele lekkere klassieke combinatie die je in elke Amerikaanse barbecue joint tegenkomt.

Je hebt ribs over, wat nu?

In de koelkast blijven je ribs zo’n vier dagen goed. Opwarmen kun je in aluminiumfolie in een oven van 140-160°C. Als je een vacumeermachine hebt en je ribs vacumeert dan kun je ze in een bak met heet water (80-90°C) opwarmen.