Indonesische Rendang (Rundvlees Stoofpotje)

pittig rundvlees stoofpotje

pittig Indonesisch rundvlees stoofpotje 

Ingrediënten

  • Rendang Boemboe van Kokki Djawa (nummer 05)
  • 1 kilo magere runderlappen

Bereiding

Deze blokjes rundvlees zetten we even aan in een pan met wat gewone zonnebloemolie.

Bij de geprefabriceerde boemboe evt. het voorgeschreven water te vervangen voor kokosmelk. De kokosmelk en boemboe mengen en bij het rundvlees in de pan gieten en aan de kook brengen.

Na het aan de kook gebracht te hebben het vuur op bijna de laagste stand zetten. De pan met het gerecht lekker laten pruttelen. In eerste instantie ZONDER deksel op de pan. En dan is het gewoon een kwestie van geduld hebben.

Schep het gerecht om de dertig minuten even goed om zodat het niet aanzet aan de bodem. Doet dat het wel dan het vuur iets lager zetten, of een kleinere pit kiezen. Het is overigens normaal dat zich een vlies vormt op het gerecht. Dit komt door het inkoken van de kokosmelk. Schep dit gewoon iedere keer door het gerecht heen. 

En dan na een uurtje of twee is het merendeel van de kokosmelk ingekookt.

Nu de deksel wel op de pan en schep het gerecht om de 15 minuten even goed om. Is er toch wat aanzet op de bodem van de pan dan dit met de spatel even losmaken en gewoon door het gerecht scheppen. Zo nog circa 1,5 tot 2 uur laten pruttelen.

Dan is het gerecht klaar. Het is de bedoeling dat het vlees mooi donker en mals tot draderig is. Net als inderdaad gewone Hollandse draadjesvlees.

De Rendang serveren met witte rijst, zoals ook normaal de bedoeling is, en heerlijk Sajoerboontjes (ook gewoon gemaakt met behulp van een Conimex boemboe).